Lőni, vagy lelövetni – ez itt a kérdés

- és megint

Floridában, Orlandó nagyvárosban az egyik ferdehajlamúak szórakozóhelyén belépett egy őrült nagy pisztollyal és géppisztollyal, majd azonnal tüzelt, megölve ötven férfit, nőt, férfinőt, nőférfit stb.  és megsebesített körülbelül ugyanannyit. Példátlan fajta vérengzés volt ez, méreteiben is. Jellemző az eset súlyosságára, hogy Obama is azonnal sajtótájékoztatót tartott, elmondván, hogy lám csak lám csak, nem olyan országban szeretnénk élni, ahol bárki szabadon fegyverhez juthat, mert ilyen végeredménnyel járhat.

Az esemény szomorú része egy őrült lövöldözése, és a gyász ami ezt követte.

De a politikai része is rettenetesen sántít. Ugyanis nem lehet a fegyvertartást megtiltani Amerikában, hiszen az alkotmányuk (Constitution) eleve leszögezi, hogy mindenkinek joga van fegyvertartásra. Elképesztő politikai csűrés-csavarsokkal folyik ez ellen a társadalom nyúlszívű rétege által immár jóformán egy évszázada, de az alkotmány szent, és hamarabb lehet az amúgy is százszor megvariált Biblián változtatni, mint a Constitucion second amentmentjén. Próbálkoztak mára azzal is, hogy be kell jelentenie mindenkinek, ha van fegyvere. Maga a rendőrság tiltakozott a legerősebben ez ellen, és nem is lett semmi a nyilvántartásból. Ugyanis vagy szabad valami, vagy csak nyilvántartással, azaz nem egészen szabad, és punktum.

Obama-és a liberálisok álma, a tökéletes fegyvertelenség tehát szerencsére tökéletes elképzelhetetlenség. Nekem is van fegyverem, golyó is van benne 12, és ha betör valaki, lelövöm mint a kutyát, mert védem magamat és a családomat. Aztán kijön a rendőrség, fölveszi a tényállást, és az ügy le van zárva.

A mostani vérengzés éppen a fegyverellenesség kudarca. Normális esetben ha belép valaki egy nyilvános helyre és lövöldözni kezd, az első lövés után, kapásból vagy tízen lőnék szitává az őrültet, amúgy pedig meg kell várni, míg kilövöldözi magát az illető, és végre megjelenik fölszerelkezve a rendőrség, lepuffantja a támadót, majd fölveszi a jegyzőkönyvet: Ötven halott és ötven sebesült itt a mai termés. Van aztán társadalmi felzúdulás, könnyek, gyász, önkéntes véradás, újságcikkek és Obama szózata, de valahogy mégis rossz így az egész. Lelövetni OK, visszalőni nem ildomos legalábbis házon kívül nem, mert annyit már elértek a fegyverellenesek, hogy fegyvert  zsebben, házon kívül csak külön tanfolyam elvégzése után és engedéllyel szabad. (Kivéve az őrülteket és a bűnözőket, akiknek mindig lesz fegyver a zsebében.)

Fura szabadság ez.