Izmos csönd

Trump sajtóértekezletet tartott 11-én a White Housban, amelyben bemutatkozott a japán miniszterelnök, Shinzo Abe a sajtónak, majd a további virágzó gazdasági kapcsolat új irányát ismertette. Hogy rövidre fogjuk a sok kölcsönösen udvarias szavakat, A japán miniszterelnök ismertette a szoros együttműködés ú j irányát: Japán a legmodernebb infrastrukturális  technológiával rukkol ki, ami, hogy ismét rövidre fogjuk, körülbelül 700,000 amerikainak biztosít munkát. A sokféle infrastrukturális újdonság között szerepel például egy magnetikus levitációval működő vasútvonal, ami a New York-Washington DC utat egy óra alatt teszi meg.  A munkateremtésben bravúros sikereket elérő amerikai elnök számára muzsika volt egy ilyen együttműködésnek a hangja.

Nézem a közismerten nem Trump barát CNN nyomtatott híreit, és nem a nagyszerű munkalehetőséget emeli ki, hanem olyasmiket, hogy például a két államfő kézfogása 37 másodpercig húzódott el.

Nos, a hír az hír. És némelyik hír arra is jó, hogy ne a lényegről beszéljünk. Nem olyanokról, hogy Trump alig foglalta el az elnöki széket, máris leállította a szokásos folyamatot, azt, hogy amerikai cégek olcsó országba telepedjenek, mialatt itthon magas a munkanélküliség. Vagy olyan csekélységekről, hogy a Ford is inkább hazai területen épít új üzemrészeket, más nagy cégekhez hasonlóan. A választás előtt, alatt mindvégig negatív volt a sajtó fő sodra (van aki fősódernek nevezi) és továbbra is az, miközben ezzel a Góliáttal szemben Trumpnak csak a parittyás Fox News és még néhány aktív hírportál állt rendelkezésére, és szinte nevetséges: a Twitter, ami mégis elért 15 millió használót. Jellemző volt a fősodor Trump beavatása előtti és beavatása közbeni ellenséges magatartása. Bőven illusztrálta például a Trump ellenes, fizetett rendbontók hatalmas tüntetéseit, és barbár zavargásait, állandóan riogatott, polgárháborút helyezett kilátásba, sőt remélt is, sőt kilátásba helyezte akár a Fehér Ház lebombázását is, annyira meg akarta előzni a hivatalos beavatást, ha már nem tudta megakadályozni Trump győzelmét. És még egy érdekes dolog van, amit nem említett a fő sodor: nem mutatta például a végeláthatatlan sor bevonulását, a 200,000 önkéntes, kigyúrt motorost, aki bedübörgött Washington DC-be egy kis rendfenntartásra. A kétszázezres izomtömeg, zsebben legális fegyverrel, elérte puszta jelenlétével, hogy az egyébként őrjöngő vesztes fél meg sem mukkant. Ilyen híreket a fő sodor legszívesebben mellőz, ahogy mellőzi a tényt is, hogy már Trump beiktatás előtt is egekbe emelkedett a tőzsde aktivitása, és tovább fokozódik a gazdaság fellendülése.

Mint történelmi érdekesség: Amerika legnagyobb jelentőségű elnökének, Lincolnnak annyi ellensége volt, hogy az elnöki beavatás ceremóniáját csak zárt ajtók mögött tudta megtartani.

Ehhez képest Trump szép napsütésben, szabadon járt-kelt és nyilvánosság előtt tette le az esküt, utána pedig bál volt a Fehér Házban. Meg kell jegyezni, hogy Trump nem hívta meg a CNN-t. Amely annyit vesztett a hitelességében, hogy az interneten sokszor kevesebben kattintanak rá, mint a gyerek-és tini csatornára, a Nickelodeonra..