Hit, vagy tudás?

Van már vagy kozel huszonöt éve, hogy a Kaktuszvirágok című könyvemben egyebekben, az egyik kis esszémben, arról elmélkedtem, hogy más ma az ember abban is, hogy másként viszonyul a valláshoz. Olyan jeleket észlelünk, mintha nem a vallás, nem a pap képviselné ma már a tudást, mint évszázadokkal ezelőtt, mert nagyot változott közben a világ, és  lenyűgöző összefüggéseket tár fel a tudomány magunkról is, a világegyetemről is, és nem annyira hívői, hanem azonosak vagyunk azzal az egyetemes nagy egységgel, amelyben rend és törvény uralkodik. Mintha az Isten fogalmához másként közelítenénk, vagy másként akarnánk azt megérteni és vele úgy azonosulni. Magyarán, az ember ma már nem hinni akar, hanem tudni. Nem a jóságos (pláne nem a kérlelhetetlenül haragvó és megbosszuló)  Istent magát keresi, vagy féli mostanában, hanem megérteni akarja a mindenség szövevényét és benne a rendet, a törvényt, ami valóban Isteni.

   Ezek a szavak valószínüleg elmentek akkor az olvasó füle mellett, kevés odafigyeléssel. De meglepetéssel tapasztalom most, vénségemre, hogy ülök a számítógép előtt, rábukkantam és hallgatom azóta Kisfaludy Györgynek az előadásait, amiket találóan nevez Kisfaludy és mások is Isten-tannak. Nem mondom, hogy értem a fizika másként való és igazabb felfogását, a neutrínókat, meg a téridő keletkezését, vagy a gravitációs hullámok természtét, vagy a fénynél sokszorta sebesebben terjedő információt az úgynevezett szál-univerzumban és hasonlókat, vagy a teremtést és a szakadatlan újrateremtődési folyamatot, de nagy érdeklődéssel hallgatom és tanulok belőle. Nem hívőbb leszek tőlük, hanem egy kicsit tudóbb.

   Írtam egyszer azt is, hogy kétféle közösség van: a kérdésközösség és a feleletközösség. Nos, a feleletközösség, azaz kultúránk mostanáig tartó szakaszában élők már kívülről tudják a dolgokra a jó,vagy rossz feleletet, miközben mintha az emberiség már nyitva állna, mint kérdésközösség egy új felfogásra.

   Valahol itt tarthatunk most. Nem hinni akarunk, hanem megérteni és tudni. A Tudás nem térdepeltet. A Tudás nagyszerűbbé tesz.