A hazug kutya

 

 

Amerika nemcsak nagy ország, hanem minden messze is van, kell a kocsi mindenhova. Itt, Floridában is. Most kenyérét és más miegymásért ugrom át a szupermarketba, kocsival öt-hat perc az egész. Szól közben a rádió az elfogadható állomáson, de ezúttal nem elfogadható zene szól benne, hanem Obama beszél valahol valakiknek. ÉS hazudik, mint a kutya, ahogy itt Amerikában mondanák. Szíriáról beszél, az ottani elviselhetetlen helyzetről, ahol Aszad, az a véres kezű diktátor éppen saját embereinek millióit gyilkolja. Amikor ilyeneket hallok tőle, rögtön piros-fehét-kék kiütéseket kezdek kapni vörös sávokkal, mert ettől az embertől egyenes beszédet hallani lehetetlen. Most is azt szeretné, ha Aszad megszűnne létezni az ugyancsak véres kezű kormányával úgy mindenestül, és helyébe egy demokratikus kormányt lehetne létesíteni, amelyet minden szír támogatna.

A hazugságözön logikusan é meggyőzően fölépített alkotás. Azt hiszem, többek között szónoklásból is diplomázott egykor, még mielőtt Nobel-díjat kapott volna közvetlenül elnökké választása előtt, azaz előlegesen valamiért, minden alap nélkül, mert a Nobel-díjat sem kiérdemlik mostanában, hanem adják. Aszad tehát vérengző és saját népét üli rakásra. Amiből az igaz, hogy Amerika, vagy a (persze nem létező) háttérhatalmak, vagy mindkettő egyszerre meg akarja buktatni a szíriai kormányt, nehogy az olaj egy egyenes csövön, Szírián keresztül egyből a Földközi tengerre kikötőjébe jusson Iránból egy rövid, egyenes csövön, és ellássa Európát olajjal. Talán ez a háttérben meghúzódó ok a szíriai kormány megdöntésére. A többi már az immár megszokott forgatókönyv szerint zajlott. Irakban és Líbiában és másutt is ezt csinálják: minden kormánynak van egy ellenzéke, ami eddig normális is, de az már gonosz és irgalmatlan, hogy a létező ellenzéket felszítják, fölfegyverezik modern fegyverekkel, majd nekiugrasztják a kormánycsapatoknak, mire a kormányerők visszalőnek, ás máris megvan az ürügy arra, hogy „a saját népét pusztító” kormányt lehetetlenné tegyék, esetleg az országát szétbombázzék, esetleg az államfőt bestiálisan meggyilkolják, mint Kadhaffit, vagy csak fölakasztják, mint Szaddamot, majd bábkormányt segítenek uralomra, amely kiszolgálja majd Amerika (és persze a nem létező háttérhatalmak) érdekeit. Ez a hazug gazember természetesen nem arról beszél, hogy Aszad legyőzte az (az amerikai fegyverekkel feltupírozott) ellenzéki erőket és így egy újabb, immár zsoldos hadsereget kellett bevetni ellene, amit ugyancsak elég rendesen közömbösített Aszad hadserege. Kudarccal végződött tehát Amerika (és a persze nem létező háttérhatalmak) próbálkozása. Erre egy iszonyatos hadsereget, az ISIS-t kellett megteremteni Aszad „véres rezsimjének” megdöntésére. Obama, a kiképzett szónok egyáltalán nem beszél arról, hogy ez a sátáni hadsereg az ő szüleménye, amely közben elkanászodott és immár mint saját állam kezd létezni, vagyis nem egészen és nem úgy viselkedik, ahogy egy „rendes” zsoldos hadseregnek kellene, hanem felső, világhatalmi parancsok teljesítése helyett túlságosan önállóskodik. Ez pedig nem egészen jó neki, a nagy szónoknak, (azaz a persze nem létező háttérhatalmak szócsövének), és tennie kell valamit. Ügyetlenkedik is Amerika abban a térségben amellett, hogy valamelyest bombázgat is, és Wolf Ida fiát, a lóarcú Kerry-t küldözgeti tárgyalni Amerika (és a persze a nem létező háttérhatalmak) érdekeinek képviselésére.

Ez a gusztustalan cirkusz még menne is valamennyire, ha csak Amerika és a háttérhatalmak dolga lenne az egész, de ott van közben egy Putyin is, akivel nem jó kukoricázni, és akinek egyetlen külhoni katonai bázisa Szíriában van. A jelek szerint Putyin a nagy népi többséggel megválasztott, tehát tökéletesen legitim államfő Aszad mellett áll ki, és az Aszad majdani helyettesítésére ápolgatott és tartogatott úgynevezett mérsékelt ellenzékét aprítja, mint a répát. Nagyon különbözők az érdekek, nem beszélve a törököknek, mint NATO tagnak a szintvallásáról, ami az orosz vadászbombázó lelövésében lepleződött le. A nagy kép tehát egyszerűen kétoldali: Az egyik oldal a NATO-s (háttérhatalmas) oldal, és ezzel az olajdolláros egypólusú világgal szemben álló Putyinos oldal, amely mellesleg szigorúan betartja a nemzetközi normákat.

Erről a „nagy kép”-ről nem esik tájékoztató szó a sajtóban sem és Obama szónoklataiban sem, csak a régi melódiával eteti továbbra is a balga népet: a demokrácia, mint szinte Isten által föltalált tökély(?) szent terjesztéséről papol mint nemes célról, amitől máris több országban kő kövön nem maradt anélkül, hogy bármi jó kisült volna belőle.

Na de itt a szupermarket, vegyük meg a mindennapi kenyeret és miegymást, miután már megkaptam a rádióból a mindennapi hazugságot Obamától, aki hazudik, mint a kutya. Ámbár ebben az amerikai, vagy angol mondásban nincs egy szem logika sem. Sosem láttam még hazudó kutyát, és mégis tartja magát a szólás-mondás. Valószínűleg nem is változik meg, ha eddig nem változott meg például arra, hogy hazudik, mint Obama. Ez a balga nép eddig még minden jól komponált professzionális hazugságot bevett akkor is, ha tömérdek véráldozatába került.